
Čaj od šipka je napitak crveno – narančaste boje, te vrlo ugodnog okusa i mirisa. Vrlo je često u uporabi što ne iznenađuje jer je to izuzetno ljekovit napitak. Čaj od šipka najpoznatiji je po bogatstvu vitamina C, ali nažalost neznaju se i njegova ostala izuzetno ljekovita svojstva. Šipak(Cynosbati fructus, semen, rosa canina) je u prošlosti bio poznata ljekovita biljka, te ima više naziva kao što su: divlja ruža, divlji šipak i dr. Šipak se zbog svojih svojsta upotrebljava i u izradi mnogih proizvoda, a čaj od šipka najviše se koristi zbog svoje izrazite ljekovitosti.
Ljekovita svojstva – čaja od šipka
Čaj od šipka je jedan izuzetno ljekovit napitak. Naime sastav šipka pruža ovom čaju izuzetno ljekovitsa svojstva. Od važnijih sastojka izdvaja se veliko bogatstvo ovog čaja vitaminima i antioxidansima.
Ljekovita svojstva čaja od šipka:
- unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala,
- zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
- čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
- izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
- sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
- stimulira mokrenje,
- sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
- poboljšava cirkulaciju,
- pročišćava krv,
- pomaže kod mučnine,
- blago snižava krvne žile,
- pomaže kod dizenterije,
- pomaže kod padavice,
- pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
- ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
- pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
- izuzetno dobar protiv reume,
- sprečava bolove zubi,
- pomaže kod detoksikacije organizma,
- djeluje umiruje, te sprečava stres,
- povećava imunitet cijelog organizma,
- jača, osvježava i povećava energiju.
Priprema – čaja od šipka
Čaj od šipka može se praviti od plodova, sjemena, cvijetnih latica, te od koštica. Naravno ljekovita svojstva čaja ovise o ovome, ali i o načinu pripreme.
Klasični način pripreme čaja od šipka
- Kuhajte 0,2 l vode dok ne zavre.
- Stavite 1 vrećicu u jednu šalicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite jednu čajnu žličicu biljke.
- Ulijte vodu u šalicu.
- Ostavite šalicu da stoji 5 – 10 minuta.
- Procjedite čaj.
- Nakon toga možete početi uživati u ispijanju ovog izuzetno ugodna okusa, mirisa, te nadasve zdravog napitka.
Čaj za blago sužavanje krvnih žila (preporuča se tuberkuloznima), te u slučaju napada žučnih kamenaca (dobro djeluje ako se pije topao)
- Kuhajte 2 dl vode dok ne postane kipuća.
- Popaprite 1 veliku žlicu cvijeta kipućom vodom.
- Ostavite 5 minuta.
- Nakon toga procijedite.
- Zasladite medom i pijte triput dnevno po 1 šalicu.
Za dobar, dubok i miran san
- Kuhajte 1 veliku žlicu zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dl vode.
- Dodajte 3 – 4 lista paprene metvice.
- Poklopite i ostavite 2 sata.
- Nakon toga procijedite.
- Zasladite s medom. Taj se čaj pije tokom dana umjesto vode, a osobito prije spavanja.
Čaj za ublažavanje bolova, čišćenje žučnog i mokraćnog mjehura, te čišćenje bubrega od pijeska i kamenaca
- Kuhajte 5 minuta šipkov plod ili njegove sjemenke u ½ l vode.
Pazi!
Netreba pretjerivati kod uzimanja čaja od šipka jer kod većih količina može doći do tegoba sa srcem ili drugih neželjenih posljedica.